top of page
עוד מאמרים

הטיפולים להקלה בתסמיני קדם-מנופאוזה



כאמור, מנופאוזה או קדם-מנופאוזה אינה מחלה, ולכן בעצם אינה מצריכה טיפול רפואי. הטיפולים המוצעים, מתמקדים בהקלה על הסימנים והתסמינים שלך, במניעה או ניהול של מצבים כרוניים שעלולים להתרחש עם המשך ההזדקנות, ובטיפולים לנשים שחוות מנופאוזה מוקדמת.


ישנם טיפולים יעילים רבים, החל מהתאמות אורח חיים, רפואה משלימה,

טיפול הורמונלי ועד תרופות.


חשוב לזכור שגוף האישה מתחיל את חיו כשהוא מצויד באופן מלא לייצור כל ההורמונים הדרושים לה כל חייה. הורמוני המין מיוצרים מאותן מולקולות של הכולסטרול. בנוסף, יש לגופנו אפשרות להפוך הורמון מין אחד להורמון מין אחר. שינוי זה תלוי במצבנו הרגשי, בתזונה שלנו, בצורך המיידי ועוד. המשמעות של כך, היא שלא כל הנשים יזדקקו לתכשירים הורמונליים, מפני שהן פשוט לא יסבלו מסימפטומים לא נעימים.


אם את נתונה ללחצים חזקים כמו למשל לחץ רב בעבודה ומרגישה מותשת, אם את סובלת ממחלה פיזית, אם את מעשנת או שותה, אם את מתעלמת מבעיות נפשיות או נמצאת במערכת יחסים ששואבת ממך הרבה אנרגיה, במקרים כאלה את עלולה לגלות שהמערכת ההורמונלית שלך לא מסוגלת "לעמוד בדרישות" ושלב המנופאוזה יהיה סוער, עמוס בסימפטומים שכבר תוארו – כאבי ראש גלי חום, נפיחות וליבידו חלש ועד שינויים במצב הרוח והפרעות שינה. מצב זה יימשך עד אשר לא תכניסי שינויים מסוימים בתחומים אלו בחייך.

זוהי קריאה אלייך – להכיר את תבונתו הפנימית של גופך שיצר את הסימפטומים, והיי קשובה לו. האופן שבו גופך

ונפשך יגיבו לסימפטומים, הינו אישי.


חשוב שתקראי על אפשרויות הטיפול השונות, כדי שתוכלי לבחור בתבונה את מה שמתאים לך.


אני כמובן ממליצה על טיפול ברפואה סינית הכולל בעיקר דיקור ומתן צמחי מרפא. אבל גם המלצות תזונה ואורח חיים בריא, תוך הקשבה והתאמה אישית. הטיפול יאפשר לך לעבור את תקופת המעבר הזו בצורה טובה, תוך הקלה על הסימפטומים שהוזכרו. יש לקחת בחשבון כ -4-3 חודשים של טיפול. התמדה וסבלנות.

זה הטיפול הטבעי ביותר שתוכלי לקבל, בהשוואה לתחליפים הורמונליים או תרופות אחרות. למי הטיפול מתאים ברפואה סינית? לחצי כאן



הטיפולים ההורמונליים המוצעים ע"י רופאים: שימי לב, קיימים 3 סוגים של הורמונים:

(אין לראות בכתוב כהמלצה. יש להתייעץ עם רופא בלבד)


הורמונים טבעיים – הכוונה אך ורק לאלה המיוצרים בגופך, קרי אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון. הם לא קיימים בתרופות, גם כאשר רשום עליהם "טבעי".

הורמונים סינתטיים – הורמונים שאינם מיוצרים בגוף האדם.

קיים בטבליות, מדבקות עוריות, ג'ל, תרסיס לאף, טבעת לנרתיק , או שתל תת-עורי.

הרופא שלך עשוי להמליץ על אסטרוגן בשילוב פרוגסטרון במינון הנמוך ביותר ובפרק הזמן הקצר ביותר בהתאם להיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית שלך.

התרופות המוכרות:

האסטרוגנים: פרמרין (אסטרוגן שמופק משתן של סוסה הרה)

הפרוגסטטינים: דידרוגסטרון (דופסטון), אוטרוגסטן , מדרוכסי-פרוגסטרון-אצטט (פרוברה)

נגזרות של טסטוסטרון: נור-אתיסטרון, לוו-נורגסטל/נורגסטרל, פרימולוט נור

פרוגסטרון תוך רחמי: מירנה : נורגסטרל תוך רחמי . ל 4 שנים למנופאוזה

הורמונים זהים ביולוגית – (Bioidentical hormones) תרופות סינתטיות שהמבנה הכימי שלהן זהה להורמונים המיוצרים בגוף. אלה הורמונים שמופקים ממקורות צמחים כמו פולי סויה ובטטות, המבנה שלהם זהה למבנה ההורמונים שמיוצרים בגופנו ולכן נקראים "זהים ביולוגית". הם אינם "טבעיים" או "צמחיים טבעיים" כי מיוצרים במעבדה ועוברים תהליכים כימיים. כל אישה תקבל את המינון והשילוב שיתאים לה הרופא.

שמות מוכרים:

מוצרי אסטרוגן זהים ביולוגית – וגיפם (לנרתיק), אובסטין (לנרתיק), אלסטה, אסטרדרם

מוצרי פרוגסטרון זהים ביולוגית – ג'סטון, אוטרוג'סטן

מוצרי טסטוסטרון זהים ביולוגית – טסטומקס


לחלק מהנשים הטיפול יתאים, וחלק ירגישו אף מדוכאות או עצבניות יותר.

לחלק מהנשים אסור כלל לקחת תרופות הורמונליות מסיבות בריאותיות שונות.

לנשים שחוו גיל מעבר בטרם-עת (לפני גיל 40) או גיל מעבר מלאכותי, יש סבירות גבוהה יותר להזדקק לטיפול הורמונלי חלופי במשך ההסתגלות.


יש לציין שעל כל טיפול שתבחרי, עלייך לשקול מחדש את הטיפול יחד עם הרופא שלך בכל חצי שנה עד שנה. אין לקחת אותם ללא הגבלת זמן.

(על הטיפולים ליובש וגינלי, קראי כאן)


תרופות מרשם שאינן מכילות הורמונים – אינן מיועדות ישירות לגיל המעבר, אך עוזרות בחלק מהתסמינים:

  • תרופות נוגדות דיכאון במינון נמוך Low-dose antidepressants (בגלל שחלקן מעכבות ספיגה חוזרת של סרוטונין, הן עשויות להפחית גם גלי חום בגיל המעבר). התרופה עשויה להועיל לנשים שאינן יכולות ליטול אסטרוגן מסיבות בריאותיות או לנשים הזקוקות לתרופות נוגדות דיכאון להפרעת מצב רוח.

  • גבפנטין Gabapentin (Gralise, Horizant, Neurontin)). גבפנטין מאושר לטיפול בהתקפי אפילפסיה (seizures), אך מסייע גם להפחתת גלי החום. תרופה זו שימושית בנשים שאינן יכולות להשתמש בטיפול באסטרוגן ובאלה הסובלות מגלי חום בלילה.

  • קלונידין Clonidine (Catapres, Kapvay). קלונידין, גלולה או מדבקה המשמשים בדרך כלל לטיפול בלחץ דם גבוה, עשויים לספק הקלה מסוימת בגלי חום.

  • תרופות למניעה או לטיפול באוסטאופורוזיס.

  • תרופה חדשה שיצאה לשוק ב 2023: Veozah - גלולה יומית, המיועדת לטיפול בגלי חום והזעות לילה בינוניות עד קשות. (לפני הכניסה לגיל המעבר, קיים איזון בין הורמוני האסטרוגן לחומר כימי במוח הנקרא "נורוקינין בי" (NKB) הפועל לוויסות טמפרטורת הגוף. במהלך גיל המעבר, רמות האסטרוגן יורדות ואיזון זה מופרע, מה שמוביל לתסמינים של כלי דם. התרופה חוסמת את הקולטן). לא מתאימה לרוב למי שסובלת מבעיות בכבד , כליות, ומתנגשת בחלק מתרופות אחרות.

  • בכל מקרה יש לעדכן רופא מטפל על כל תרופה/תוסף/ויטמין שנלקח.


שלך,

ליאור קציר לב

bottom of page